dijous, 3 de novembre del 2011

PREMIS JAUME I 2011 del Camp de Túria - VI EdicióPremi Jaume I Entitat Comarcal 2011
Associació Cultural l´Aljama de Bétera

Naix l’any 2004, gràcies a la motivació  d'un grup de persones, amb iniciatives i molta il•lusió per treballar en l'apassionant món de la Cultura Popular i Tradicional Valenciana. És una entitat cultural que té per finalitats l'estudi, documentació, ensenyament, difusió i foment dels elements de la cultura popular i tradicional valenciana, especialment el ball, la musica, els instruments i la indumentària. Amb molta voluntat i esforç hem aconseguit recuperar, crear i mantenir-ne algunes de les manifestacions més importants, originals i característiques de la comarca del Camp de Túria, com són el Ball del Oficis de Llíria, les Danses de Bétera i un ampli repertori de cançons i melodies materialitzades en un treball discogràfic “La memòria dels sentiments”.


Premi Jaume I Cultura i Normalització lingüística 2011
Fil per randa

Petita empresa amb oficines a Llíria i agència de viatges a la ciutat de València que naix l’any 1993. Sempre en clau valenciana i amb un tractament fidel cap a la nostra llengua són els responsables de nombroses visites guiades que  mostren especial sensibilitat pel patrimoni valencià siga històric, cultural o arquitèctonic. L’any 2008 varen ser els promotors de la iniciativa “Meravelles Valencianes” un projecte de gran participació popular (més de cent vint mil participants) que va triar les set meravelles valencianes.  Cal destacar l'organització de diferents recitals de música i poesia.


Premi Jaume I “Eugeni Pertegaz” 2011
Premi compartit per a Enric Valor i Vives i Manuel Sanchís Guarner

Enric Valor i Vives (Castalla, l'Alcoià, 22 d'agost de 1911 - València, 13 de gener del 2000) gran narrador i gramàtic valencià. Entre altres coses, va fer un dels més importants treballs de recol•lecció i recuperació de la lexicografia valenciana i fou un dels principals promotors de la estandardització i normativització del català al País Valencià, va ser col·laborador del Diccionari català-valencià-balear. Destaquen entre la seua obra les Rondalles Valencianes, la trilogia de novel·les que conformen el Cicle de Cassana, així com La flexió verbal. 

Manuel Sanchis Guarner (València, 9 de setembre de 1911 - València, 16 de desembre de 1981) filòleg, historiador i escriptor valencià. Entre altres coses participà en l’elaboració de les Normes de Castelló, fundà l’Institut Interuniversitari  de Filologia Valenciana, va ser membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Real Acadèmia de la Història. Fou un dels principals promotors de la estandardització i normativització del català al País Valencià, va ser col·laborador del Diccionari català-valencià-balear. L'any 1974 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Destacar entre les seues obres La llengua dels valencians, Gràmatica valenciana, Els pobles valencians parlen els uns dels altres, La Ciutat de València, Aproximació a la història de la llengua catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada