diumenge, 31 de maig de 2015

Exposició: CENT ANYS DE L’ACTE D’AFIRMACIÓ VALENCIANISTA


Clica les imatges per a veure-les més grans


Divendres 5 de juny de 2015, 19:00 hores

Casal Jaume I del Camp de Túria

Inauguració de l'exposició del centenari

A L'OCTUBRE DE 2014, ACCIÓ CULTURAL VA COMMEMORAR EL CENTENARI DEL VALENCIANISME AMB AQUESTA EXPOSICIÓ, QUE ARA ARRIBA AL CASAL JAUME I DEL CAMP DE TÚRIA
L’any 1914 va tenir lloc l’Acte d’Afirmació Valencianista. Tal com explica la premsa de l’època, el Teatre Eslava de la ciutat de València es va omplir amb centenars de valencians que, per primera vegada i de manera pública, afirmaven una voluntat de recuperació de l’autogovern perdut, més enllà de la Renaixença literària. Havia nascut el valencianisme com a moviment polític, que durant els propers anys va anar guanyant base social i força, fins arribar a les portes de la reivindicació d’un Estatut d’Autonomia ja durant la República. 

L’aixecament franquista i la dictadura va tallar aquesta evolució natural, de manera que fins als anys seixanta el valencianisme no va tornar a recuperar la seua empenta, fins esdevenir ara, mig segle després, una força emergent. 

Paral·lelament, ara fa també 100 anys el catalanisme, que ja havia fet un procés semblant abans, assoleix la creació de la Mancomunitat de Catalunya, primera institució d’autogovern, que impulsarà una forta obra en tots els àmbits i que esdevindrà símbol i referència d’aquest anhel. 

Acció Cultural, que va tenir precisament com a primer president a Joan Fuster, és considera filla d’aquell impuls de modernització i democratització del País Valencià que va permetre, durant la transició, recuperar la Generalitat i fer les primeres passes a favor de la llengua i la cultura. Però el valencianisme té una llarga història, ja centenària, que hem de reivindicar i divulgar, i que en certa manera presenta paral·lelismes amb la del catalanisme, amb qui en qualsevol cas ens agermana, a més de la llengua i cultura compartides, el mateix anhel per recuperar l’autogovern perdut ara fa 300 anys.

Més informació a l'enllaç

ACPV - Exposició Centenari de l'Acte d'Afirmació Valencianista

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada