dilluns, 10 de gener del 2011

AQUEST DIVENDRES SORTIREM DE L'ARMARI LINGÜÍSTIC


Bon dia, que teniu temaris d’oposicions?
- Què?
- Que si tenéis temarios de oposiciones.

- Bon dia, volia una càmera digital
- Disculpe, no hablo catalán
- Ah! Que quería una cámara digital

Qui no s’ha trobat en alguna d’aquestes situacions? Malgrat estimar la nostra llengua i reivindicar-la hi ha ocasions en què canviem cap al castellà amb gran facilitat, sense que hi haja una raó que ens obligue a fer-ho. Molt poca gent manté la llengua, i qui ho fa ho viu com una situació de lluita constant. Per què ens sentim 
malament en aquestes situacions?

El proper divendres 14 de gener a les 20 hores encetem el 2011 amb una presentació de llibre. Gemma Sanginés ens visitarà al Casal per parlar-nos de la seua última obra “Sortir de l’armari lingüístic”. El llibre, escrit a quatre mans juntament amb Ferran Suay. És un llibre amè, oportú i divertit: un cop d’autoestima per als que defensem la llengua. 

Foto: Ferran Suay i Gemma Sanginés

Escrit des del prisma de la psicologia social, l'obra fa una detallada i encertada anàlisi sobre la nostra situació sociolingüística. El llibre tracta diferents casos de parlants: l’estranger, el cremat, el tímid, el militant… Els autors, Ferran Suay i Gemma Sanginés,  han fet una tria de casos amb els quals ens sentirem identificats, deixant que cada individu explique els seus problemes al divan per després proposar ajudes per a cada cas. Després d’una breu introducció didàctica i entenedora sobre alguns conceptes bàsics en psicologia (què és l’estrès, com es pot controlar i com el podem utilitzar) els autors ens presenten sis casos pràctics de diferents parlants als quals utilitzar el català suposa, per diferents circumstàncies, un motiu d’angoixa. Després de l’anàlisi d’aquests casos, es donen consells pràctics que ajudaran a cadascun d’ells. El llibre acaba amb unes indicacions per millorar l’assertivitat lingüística, adreçat a qualsevol catalanoparlant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada